Site İçi Arama

 

ÖDEMİŞ KENT KONSEYİ YÜRÜTME KURULU KARARI
 

Toplantı Tarihi
06/12/2012
Toplantı Saati
15.00
Toplantı Yeri
Ödemiş Kent Konseyi Toplantı Salonu
Karar No
138-139-140
Toplantıya katılan Üyeler
Başkan:Mesut Keskin
Genel Sekreter: M.İrfan Gündüz
Erdem Derya, Feray Ercan, Lütfü Gergeroğlu, Mehmet Dumanlı, Ramazan Çelik, Selahattin Okanoğlu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gündemin 3. maddesinde yer alan, Çevre ve Şehircilik Çalışma Grubunun “16 Ekim 2012 tarihinde yaptığı toplantıda ortaya çıkan görüş ve öneriler”  konulu raporu görüşüldü.
 
Çevre ve Şehircilik Çalışma Grubunun 16 Ekim 2012 tarihinde yaptığı toplantıda ortaya çıkan görüş ve öneriler;
1- Hali hazırda şehir planında yer alan ve şehrimizi güney yönünden kuşaklayacak olan çevre yolu çalışmalarının devam ettirilmekte olduğu bilinmektedir. Bu yolun açılıp işler hale getirilmesi ile ileriki yıllarda bu yöne doğru cazibenin artacağı ve şehrin güney istikamete doğru yayılmayı zorlayacağı düşünülmektedir. Yapımı düşünülen çevre yolu üzerinde, Hayvan Pazarı, Sebze Hali, Meslek Yüksek Okulları, Oto Gar gibi faaliyet alanları yer almaktadır. Bu alanlar kendine özgü iş alanlarını ve sosyal çevresini oluşturup bir yoğunluğu ve yığılmayı zaman içinde oluşturacaktır.
Oysa şehrimizin güney istikametine doğru oluşturacağı yığılma en verimli tarım alanlarını tehlikeye sokacaktır. Ödemiş şehir yerleşiminin güney istikamete sarkması yerine, doğru ve ideal olan Kuzey istikamete sarkmasıdır.
Halen Perşembe pazarı önünden geçerek, Üç Eylül İlköğretim Okulu, Cezaevi kavşağından geçip Hulusi Uçaçelik Anadolu Lisesi önünden Birgi yolu Kavşağına çıkan ve halk arasında çevre yolu olarak bilinen güzergâhın kuzeye çekilip Kuzey Çevre yolu oluşturulması Kuzeyde oluşan yoğunluğun ulaşımının rahatlatılması açısından gerekli ve zaruri görülmektedir. Oluşturulacak olan Kuzey Çevre yolu üzerine Oto Galerileri, Alışveriş Merkezleri gibi iş yerlerinin yerleştirilmesi ile şehrin cazibesi bu yöne doğru gelişeceğinden daha sağlıklı bir şehir yapılanması oluşturulabilecektir.
Bu nedenle kentimizin kuzey yönünde oluşturulacak bir çevre yolunun planlanması ve hayata geçirilmesi gereklidir.
            2- Kentsel atıkların, çevreye zarar vermeyecek şekilde depolanması, geri dönüşümlerinin sağlanması yerel yönetimlerin en önemli görevi ve medeni bir sorumluluğudur. Ödemiş Belediyesi bu görev ve sorumluluğu yerine getirmek için gerekli plan ve çalışmaları yapmaktadır. Ödemiş merkez, çevre belde ve köylerin çöplerinin depolanması ve işlenmesi maksadıyla yapılan planlamada Türkönü Köyü yakınında kırsal bir alan seçilmiş ve bazı çalışmalar başlatıldığı bilinmektedir. Ancak arkeolog ve tarihçilerin yaptıkları bildiriler, basında çıkan bazı haberlere göre planlanan çöp depolama alanın, Roma döneminden kalma Neikaia antik kenti kalıntılarına, Kurtuluş Savaşında önemli rol oynayan Gökçen Efenin şehit edildiği yer olarak bilinen yöre tarihine zarar getireceği ileri sürülmektedir. Bilgilerin konuyla ilgili akademisyenler tarafından verilmesi iddianın bilimsel nitelik taşıdığını düşündürmektedir. Bu nedenle ileri sürülen iddialar yetkili kurumlara inceletilmeli, bu konudaki kararlar bu incelemelerden sonra uygulanmalıdır. Eğer doğruluğu kanıtlanırsa düşünülen depolama alanı belirtilen bölgenin yakınına bile yapılmamalıdır. 
Çöp depolama alanı olarak belirlenen bu alanın daha fazla masraf edilmeden, ciddi anlamda incelemesinin yapılması, endişelerin ortadan kaldırılması ve tarihi bir hatanın önüne geçilmesi açısından önem taşımaktadır.
3-Şehrimizin önemli yerleşim alanlarında olan Efe Toplu Konutlarının ve Yayla Kent
Konutlarının alanı içinde ve çevresindeki yeşil alan ve parkların son zamanlardaki görüntüsü oldukça bakımsızdır. Bu yeşil alanların onarılıp şehrimize yakışır hale getirilmesi gerekmektedir.
Belirtilen yeşil alanlardaki ve şehrimizin birçok yerinde yer alan yeşil alanlarımızdaki
Banklar ve spor aletleri iş görmez durumdadır. Bölgemiz halkında giderek belirginleşen Obozite ile mücadele ve sağlıklı bir toplum için park ve bahçelerdeki spor araçlarının iyileştirilmesi ve çoğaltılması gerekmektedir.
Karar sayısı 138 :
a-İlçemizin kuzey yönünde bir çevre yolu yapılması,
b-Çöp depolama tesislerinin yeri hakkında kamuoyunda oluşan endişenin giderilmesi için yeniden inceleme ve araştırma yaptırılması, çıkan sonuca göre inşaatın gerçekleştirilmesi,
c-Parkların bitki örtüsü ve araç gereçlerinin bakımdan geçirilmesi,
hususundaki tespitler ve önerileri içeren raporun belediyeye sunulmasına oy birliği ile karar verildi.
 
 
Gündemin 4. maddesinde yer alan, Gençlik Meclisi yürütme kurulunun “kitap-oyuncak kumbarası yaptırılarak şehrimizin en işlek iki noktasına yerleştirilmesi projesigörüşüldü.
Gençlik Meclisi tarafından hazırlanan kitap-oyuncak kumbarası projesi:
(Yaklaşık 2 metre boyunda kitap ve oyuncağın ayrı ayrı atılabileceği kumbara şeklinde yaptırılacak kabinlerin şehrin en işlek iki noktasına yerleştirilerek, 12 ay boyunca devam edecek projeyle ihtiyaç sahibi çocuk ve öğrenciler için yeterli kitap ve oyuncak toplanabilir görüşü doğrultusunda hareket edilecektir.)
Madde 139: Kitap-oyuncak kumbarası yaptırılarak şehrimizin en işlek iki noktasına yerleştirilmesi projesinin uygulanmasının yararlı olacağına oy birliği ile karar verildi.
 
 
Gündemin 4. maddesinde yer alan, Kadın Meclisinin “Saraçoğlu Stadyumunda sabah sporu yapan halkımız için toplu halde kültürfizik ve sabah sporu yaptırmak üzere Beden Eğitimi Öğretmeni temin edilmesi” teklifi görüşüldü.
Madde 140: Saraçoğlu Stadyumunda sabah sporu yapan halkımız için toplu halde kültürfizik ve sabah sporu yaptırmak üzere Beden Eğitimi Öğretmeni temin edilmesinin gerekli ve yararlı olduğuna oybirliği ile karar verildi.