Site İçi Arama

 

ÖDEMİŞ KENT KONSEYİ YÜRÜTME KURULU KARARI
 

Toplantı Tarihi
10/05/2012
Toplantı Saati
16.00
Toplantı Yeri
Ödemiş Kent Konseyi Toplantı Salonu
Karar No
116-124
Toplantıya katılan Üyeler
Başkan:Mesut Keskin
Genel Sekreter: M.İrfan Gündüz
Erdem Derya, Lütfü Gergeroğlu, Mehmet Dumanlı, Ramazan Çelik, Selahattin Okanoğlu.

 
 
 
 
 
 
 
 
Gündemin 3. maddesinde yer alan Tarım Hayvancılık Çalışma Grubunun hazırladığı “Organik Tarım Paneli” önerisi görüşülmüştür.
Karar sayısı 116 : Tarım ve Hayvancılık Çalışma Grubunun “ Organik Tarım Paneli” projesinin uygulanmasına oybirliği ile karar verildi.
 
           
Gündemin 4/a. maddesinde yer alan ve Gençlik Meclisi tarafından önerilen, Ahrandı Tepesine teleskop yerleştirilmesi konusu görüşülmüştür.
Karar sayısı 117 : Ödemiş Bilim Merkezinin yetki ve denetiminde Ahrandı Tepesinde yer alan sosyal tesisler içinde uygun bulunacak bir yere gökyüzünü incelemek üzere bir teleskop kurulmasının uygulanabilir ve yararlı olacağına oy birliği ile karar verilmiştir.
 
 
Gündemin 4/b. maddesinde yer alan ve Gençlik Meclisi tarafından önerilen, Ulusal Gençlik parlamentosu 8. Genel Kurul Toplantısına alınan davet üzerine, bu toplantıya Gençlik Meclisi üyelerinden Serap Kireççi’nin temsilci olarak gönderilmesi konusu görüşülmüştür.
Karar sayısı 118 : 16-20 Mayıs 2012 tarihinde İstanbul’da yapılacak olan Ulusal Gençlik Parlamentosu 8. Genel Kurul Toplantısına Kent Konseyi Gençlik Meclisi üyelerinden Serap Kireççi’nin temsilci olarak gönderilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.
 
 
Gündemin 4/c. maddesinde yer alan ve Gençlik Meclisi tarafından önerilen, Mavi kapak toplama kampanyasının yılın bütün döneminde uygulanması için çalışma yapılması konusu görüşülmüştür.
Karar sayısı 119 : Şehrimizin kalabalık yerlerine kullanılmayan su damacanalarından kumbara gibi yararlanılarak Mavi kapak toplama kampanyası düzenlenmesi ve yıl boyunca uygulanması için çalışma yapılmasına oybirliği ile karar verildi.
 
 
 
Gündemin 4/d. maddesinde yer alan ve Gençlik Meclisi tarafından önerilen, Ödemiş Belediyesinin halkın kullanımına sunduğu bisikletlerin kullanımında sorunlar olması ve sayısının azlığı konusunun görüşülmesi.
Karar sayısı 120 : Ödemiş Belediyesinin halkın kullanımı için daha önce başlattığı bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması ve özendirilmesi uygulamasına bir miktar daha bisiklet alarak devam etmesinin uygun ve yararlı olacağına karar verildi.
 
 
 
Gündemin 4/e. maddesinde yer alan ve Gençlik Meclisi tarafından önerilen, LYS’nin Ödemiş’te yapılması için çalışmaların yapılması,
Karar sayısı 121: Üniversite sınavları ve ( LYS ) Lise Yerleştirme Sınavlarının ilçemizde yapılması için gerekli çalışmanın yapılması ve bu doğrultuda ilgili mercilere başvuru yapılmasına oybirliği ile karar verildi.
 
 
Gündemin 4/f. maddesinde yer alan ve Gençlik Meclisi tarafından önerilen, Ödemiş’teki reklam panolarının modern hale getirilmesi konusu görüşülmüştür.
Karar sayısı 122 : Kentimiz içinde rast gele yerlere afiş ve ilan yapıştırılması, konutların kapı girişlerine broşür ve el ilanlarının rast gele bırakılması gibi çevre kirliliği yaratan uygulamalara karşı önlem alınması, uygun yerlere teknolojik imkânlardan yararlanarak çağdaş reklam ve tanıtım panoları yaptırılıp, ilan, reklam ve tanıtım faaliyetlerinin bir düzene sokulmasının yararlı olacağına oy birliği ile karar verilmiştir.
 
 
 
Gündemin 5. maddesinde yer alan 19. İzmir Kent Konseyleri Birliği Toplantısının Ödemiş’te yapılması konusu görüşülmüştür.
Karar sayısı 123 : 19. İzmir Kent Konseyleri Birliği Toplantısının 25 Mayıs 2012 tarihinde Ödemiş’te yapılması ve gündemine de Ödemiş’in İl yapılması hususunun konulması oy birliği ile kabul edilmiştir.
 
 
 
Gündemin 6. maddesinde yer alan Çevre ve Şehircilik Çalışma Grubunun hazırladığı kent yaşamında karşılaşılan sorunlar ve kent yaşamının daha sağlıklı hale getirilmesi ile ilgili görüş ve önerileri içeren rapor görüşülmüştür.
Karar sayısı 124 : Ödemiş Kent Konseyi Çevre ve Şehircilik Çalışma Grubunun 09 Mayıs 2012 tarihli toplantısında görüşülerek hazırlanan Ödemiş Kent Yaşamını kolaylaştırmaya yönelik görüş ve önerilerini içeren aşağıdaki raporda öngörülen görüş ve önerilerin uygulanabilir ve yararlı olacağına oy birliği ile karar verildi.
 
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK ÇALIŞMA GRUBUNUN KENT YAŞAMI İLE İLGİLİGÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ
 
a- Pirina, fueloil ve kömür gibi yakıtları kullanan bacalı sanayi işyerlerinden çıkan dumanlar kentimiz içinde ağır koku ve hava kirliliğine yol açmaktadır. Bu gibi işyerlerinden koku ve hava kirliliği yaratan dumanın önlenmesi için bu kuruluşların bacalarına filtre taktırılması, filtre takmayan iş yerlerine çalışma izni verilmemesi ve filtresi olanların da sıkı bir şekilde denetlenmesi.
 
b- Evlerde beslenen kedi ve köpekler sokaklara salınmak suretiyle bu hayvanlardan korkan vatandaşlar ve özellikle okul çağındaki küçük çocuklar üzerinde korku yaratmaktadır. Bu hayvanların hastalıklara karşı aşılarının yapılıyor olması yeterli değildir. Herhangi bir saldırı ile karşı karşıya kalınmaması için, bu hayvanların rast gele sokaklara salınması önlenmeli başıboş ve sahipsiz olanlarda toplanarak barınma evinde tutulmalıdır.
 
c- Bilindiği gibi 1 lt atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. Kullanılmış bitkisel atık yağlar evsel atık su kirliliğinin %25’ini oluşturmaktadır. Atık yağlar ekotoksik özelliğe sahiptir; bulunduğu ortamı kirletir, ortamda yaşayan canlılara büyük zararlar verir. Bu nedenle evlerde ve iş yerlerinde atık kızartma yağlarının bir yerde toplanması, toplanan bu yağların dönüşüm yoluyla tekrar ekonomiye kazandırılması için kampanya düzenlenmelidir.
 
d- Kentimizde bulunan Çocuk Bahçeleri içinde ve yakınında bulunan çöp konteynırların çocuklarımız için sağlık açısından sakıncalıdır. Bu konteynırların Çocuk Bahçelerinden uzaklaştırılması gerekmektedir. Belediyemizin bu konuda tedbir alması uygun olacaktır.
 
e- Hükümet Konağı önünde bulunan açık otopark amacına uygun olarak kullanılmamaktadır. Bu alanda aylarca sabit duran satılık araçlar park etmekte ve bu park yeri adeta açık oto satış galerisi haline dönüşmüştür. Bu parkın sadece devlet dairelerinde işi olan vatandaşlarımızın otomobillerini park etmelerini sağlayabileceği kontrollü hale dönüştürülmesi, mesai bitiminden sonra boşaltılmasının sağlanması halinde vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştıracaktır. Bu konuda yeni bir düzenleme yapılması yararlı olacaktır.
 
f- Yeni yapılan yollar planlanırken kaldırımlarda Arnavut Taşı tabir edilen taşlar kullanılmaktadır. Özellikle Efe Konut civarındaki kaldırımlar bu taşlarla döşenmiştir. Bu döşemeler yayaların yürümesini zorlaştırmaktadır. Bu uygulamadan vazgeçilmeli ve yapılmış olanların belli bir plan dahilinde değiştirilmesi uygun olacaktır.
 
g- Kentimiz içinde birçok yerde kaldırımlara araçların park edildiği dolayısıyla kaldırımların yayalar tarafından kullanılmasına engel olunduğu görülmektedir. Kaldırımları kullanamayan yayalarımız cadde veya sokağa inmek zorunda bırakılmaktadır. Bu durum trafik kazalarına zemin hazırlamaktadır. Ölümlü veya yaralanmalı ciddi kazalar oluşmadan yaya kaldırımlarına araç park edilmesinin önlenmesi gerekmektedir.
 
h- Kentimizin dar sokak ve caddelerinde kaldırımlara araçların park yapmalarını engellemek üzere Mantar Taş tabir edilen taşlarla engeller oluşturulmaktadır. Bu taşlar yayaların kaldırımlarda rahat yürümesini engellemektedir. Özellikle yaşlı ve çocukların düşmesine yol açmaktadır. Bu uygulamadan farklı yöntemler geliştirerek vazgeçilmesi ve yapılanların da kaldırılması yararlı olacaktır.
 
I- Belediyemizin bütün Türkiye’ye örnek teşkil eden Yer altı Çöp Konteynırları gerek halkımız, gerekse ilçemize dışarıdan gelen ziyaretçilerimiz tarafından takdirle karşılanmaktadır. Bu uygulamanın devam ettirilmesi ve eskilerinin yenilerle değiştirilmesi ve bu çalışmaya hız verilmesi, insan sağlığı ve görüntü kirliliği açısından yararlı olacaktır.
 
i- Şehrimiz içinde yer alan Çocuk Oyun Parklarının bakıma ve modernizasyonuna önem verilmelidir. Çocuk Oyun Parkları, çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılayan cazibe merkezleri haline getirilerek cadde ve sokak aralarında oyun oynamak zorunda bırakılmamalıdır. Üç Eylül Parkındaki Çocuk Oyun Parkı içinde bulunan Lünapark benzeri özel oyun grubu işletmecilerine imkân verilmemelidir. Bu durum şehrimizin en güzel yerlerinde kötü bir görüntü yaratmaktadır.
 
j- Şehrimizin en işlek cadde ve sokakları üzerindeki iş yerlerinin önüne rast gele çöpler bırakılmaktadır. Bu durum kötü bir görünüm arz etmektedir. Bu gibi yerlere çöp bırakma günü ve saati verilerek, aynı anda temizliklerinin sağlanması bu olumsuzluğu ortadan kaldıracaktır. Belediyemizin bu konuda tedbir alması ve bir plan oluşturması yararlı olacaktır.
 
k- Pazar yerlerinde, cadde ve sokaklarda bulunan aydınlatma lambalarının gözden geçirilmesi, çoğu yerde yanmayan ampullerin takılması, arızalı olan aydınlatma araçlarının gerekli bakım ve tamiratlarının yapılması gerekmektedir. Özellikle Pazar alanlarında akşam saatlerinde yeterli aydınlatmanın olmaması sorun yaratmaktadır. Bu ihtiyaç satıcıların kendi imkanlarıyla sağladığı seyyar lambalarla giderilmeye çalışılmaktadır. Diğer yandan cadde ve sokaklardaki aydınlatma eksikliği güvenlik açısından da sorun oluşturmaktadır.
 
I- Ödemiş Endüstri Meslek Lisesinde, atık plastik maddelerin işlenerek yeniden ekonomiye kazandırılmasını sağlayan Plastik Enjeksiyon Makinesi faal halde bulunmaktadır. Bu imkân sayesinde atık plastik maddelerin çöpe atılması yerine dönüşümü sağlanmak suretiyle ekonomiye yeniden kazandırılması mümkündür. Bu konuda halkımızı bilgilendirilerek plastik atıklarını ayırıp Ödemiş Endüstri Meslek Lisesine ulaştırmasını sağlayacak bir imkanın yaratılması önemli yararlar sağlayacaktır.
 
m- Kentimizin merkezi ve ara cadde ve sokaklarındaki trafiğin rahatlatılması için yeni tedbirlerin geliştirilmesi gerekli hale gelmiştir. Cadde ve sokaklarımızda oto park alanlarının yetersizliği yüzünden sağlı sollu park yapan motorlu araçlar yüzünden adeta dar dehlizler oluşmaktadır. Bu cadde ve sokaklarımızın incelenerek, tek yön uygulamaları yapılması kısmen de olsa trafiğin rahatlamasını sağlayacaktır. Bu konuda gerekli çalışmaların bir an önce yapılmasında yarar görülmektedir.
 
n- Yerleşim birimlerinde toplu halde yaşayan halkın doğal olarak toplu ihtiyaçları bulunmaktadır. Bunlardan biri de topluluğun yarattığı atık maddelerdir. Toplumsal atıkların da insan sağlığına zarar vermeyecek bir biçimde belirli bir alanda toplanması ve imha edilmesi gerekmektedir. Ödemiş Belediyesi de bu hizmeti yerine getirmek için projeler üretmekte ve çareler aramaktadır. Bu maksatla belediyemizin geliştirerek üzerinde çalıştığı Çöp Deponi alanı çalışmaları takdirle karşılanmaktadır. Ancak proje haline getirilen Çöp Deponi alanı için belirlenen yerde “Neikeia antik kentinin” buluntularının olduğu hususunda basında bir çok haber ve makaleler yayınlanmış bulunmaktadır. Bu durum bir takım tereddütlere yol açmaktadır. İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun 1998 yılından bu yana bölge için hazırladığı raporlar sürekli değişiklikler içermekte ve dolayısıyla bir kararsızlık ve tereddüt içermektedir. Konunun tekrar ciddi anlamda gözden geçirilmesi ihtiyacına işaret etmektedir. Bir yanlışlığa meydan vermemek için Belediyemizin bu kararı yeniden gözden geçirerek tereddütleri ortadan kaldıracak çalışma yapması, herhangi bir olumsuzluk söz konusuysa gerekirse projeyi iptal ederek yeni bir alan belirlenmesi uygun olacaktır.
 
o- Şehrimizde yer alan bazı yeşil alan ve parklardaki havuz ve göletlerin bakımlarının zamanında yapılmaması durumunda bu su birikintileri, görüntü kirliliği ve üreyen mikroorganizmalar yüzünden pis koku yaratmaktadır. Bu gibi havuz ve göletlerin bakımlarının zamanında yapılması gerekmektedir. Özellikle 125. Yıl Kültür Parkındaki gölet bu günlerde kötü durumdadır. Yaklaşan yaz mevsimi nedeniyle bir an önce bu havuz ve göletlerin bakımının yapılması gereklidir.
 
p- Su, günümüzde çok dikkatli kullanılmaması ve israf edilmemesi gereken hayati bir varlıktır. Belediyemiz tarafından uygulanmakta olan kademeli ücretlendirme tarifesi tasarrufu teşvik etmekteyse de, suyun israfı ciddi anlamda yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Özellikle iş yerlerinde şehir şebekesinden sağlanan suyla aşırı yıkama, özellikle Oto Galerilerinde satışa sunulan araçların her gün yıkanması, bahçe bitkilerinin sulanması gibi çoğaltabileceğimiz yöntemlerle suyumuzun hoyratça tüketildiği izlenmektedir. Belediyemizin bu konuda yapacağı ilanlar, bilinçlendirme çalışmaları, uyarılar ve cezai işlemlerle israfın önlenmesi için çaba sarf etmesi gerekmektedir.