Site İçi Arama

 

ÖDEMİŞ
KENT KONSEYİ GENEL KURUL KARARI

Toplantı Tarihi
26.02.2014
Toplantı Saati
15.30
Toplantı Yeri
Ödemiş Belediyesi Nikah Salonu
Karar No
40-41

 
 
 
 
 
 
 
Gündemin 5. maddesinde yer alan, Yerel seçimlerden sonra Yerel Yönetimden beklentiler”  Konusu görüşüldü.
Karar sayısı 40: Ödemiş Kent Konseyi Yürütme Kurulunun hazırlamış olduğu aşağıda metni yazılı olan “ Ödemiş Kent Konseyinin Yerel Yönetimden Beklentileri Raporu” nun Ödemiş Belediye Başkanlığına sunulmasına oy birliği ile karar verildi.
 
ÖDEMİŞ KENT KONSEYİNİN YEREL YÖNETİMDEN BEKLENTİLERİ
 
—Ödemiş Kent Konseyi kentimizde var olan sorunların aşılması, sağlıklı kentsel çevrelerin üretilmesi ve kentsel yaşam kalitesinin iyileştirilmesini öngörmekte; kent halkının ve meslek örgütlerinin demokratik katılımını ve denetimini sağlayacak bir anlayışın geliştirilmesini, öncelikli ve temel gerek olarak görmektedir
—Kentimiz, toplumun gelişmesi, yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve yaşam maliyetlerinin azaltılması gibi en temel beklentilere cevap verecek bir anlayışla yönetilmelidir.
 
—Bu bağlamda; Ödemiş Kent Konseyi, yerel yöneticilerimizden, aşağıda belirtilen ilkelerin esas alınarak etkin ve üretken politikaların hayata geçirilmesini beklemektedir.
 
• Toplumsal çıkarların korunması,
• Kente karşı sorumluluk duyulması,
• Kentli bilincinin sağlanması,
• Doğaya karşı sorumlulukların yerine getirilmesi,
• Saydamlık ilkesi içinde bilginin paylaşılması,
• Kent yöneticilerinin denetlenmesi,
• Kentsel hizmetlerin ihtiyaçlar ve haklar ekseninde ele alınması.
 
—Ödemiş Kent Konseyi yukarıda sayılan ilkeler ekseninde, kentimizin aşağıda belirtilen sorunlarının bir an önce ele alınıp yerine getirilmesini önermektedir.
 
HALKLA İLİŞKİLER İLETİŞİM:
—Halkımıza, kentin sakini değil, sahibi olma bilinci ve inancı benimsetilmelidir. Halk, yerel yönetimin kendi yönetimi olduğunu benimsemelidir. Meclis toplantıları halka açık olmalı ve kararları duyurulmalı, encümen kararları hakkında bilgi verilmeli, plan-proje-program-bütçe konularında halk sürekli olarak bilgilendirilmelidir. Tüm kentsel karar üretme süreçlerinde en yaygın katılım mekanizmalarının sağlanması amaçlanmalıdır. Kent Konseyi, Emek-meslek örgütleri ve demokratik toplum örgütleri, karar ve yürütme organlarında yer almalıdır.
—Kent konseyi, halkın kent yönetimine katılımını, karar alma süreçlerinde ve yönetimde daha etkin bir biçimde söz sahibi olmasını mümkün kılan bir mekanizmadır. Bu mekanizmanın daha dinamik ve etkin olmasını sağlamak için destek olmaya devam edilmeli, konseyin önerdiği ve yerel yönetimce gerçekleştirilen hizmetler halkın bilgisine sunulmalıdır. Bu, Konseye olan ilgiyi artıracaktır. Böylelikle halkımızın yönetimde söz alma ve birlikte yönetme bilinci gelişecektir.
 
EKONOMİ:
—Yöre ekonomisine önemli katkı sağlayacağı düşünülen Ödemiş Organize Sanayi bölgesinin et ve süt ürünleri veya tarımsal sanayi ağırlıklı değişik organizasyonların sağlandığı organize sanayi bölgesi olarak bir an önce faaliyete geçirilmesi.
—Ödemiş Cumartesi pazarının geleneksel özelliğini bozmadan küçültülerek başka bir alana taşınması, pazarın küçültülmesi için kapalı semt pazar yerlerinin çoğaltılması sağlanmalıdır.
—Bölge ürünlerimizin arz ve talep aralığındaki dengelerin oluşturulmasında büyük katkı sağlayacağı düşünülen soğuk hava depolarının kurulmasına yerel yönetimler öncülük etmelidir.
—Özellikle tarım ürünlerinin dış pazarlara seri olarak ulaştırılmasında bölgemizin transit geçiş özelliğinin kısıtlı olması nedeniyle sıkıntılar bulunmaktadır. Bir taraftan tarım alanlarındaki üretim yollarının yapımı ve geliştirilmesi, diğer taraftan da kara yolu bağlantıları gerek İzmir yönüne gerekse Anadolu yönüne doğru gerçekleştirilmelidir. Bölgemizin körfez konumundan transit geçiş konumuna getirilmesi için çalışmalar yapılmalı bu konudaki projelerin hayata geçirilmesi için merkezi yönetim devreye sokulmalıdır.
—Ödemiş Sanayi fuarı, genel sanayi fuarı özelliğinden çıkarılarak bölge ekonomimizin tarıma dayalı özelliği itibariyle tarım konusunu tema alan bir fuara dönüştürülmelidir. Yıl boyunca, Tarımsal Makine ve Ekipmanları, Süs Bitkileri, Süt Ürünleri ve benzeri konularda tarımsal ekonomiye katkı sağlayacak sergilerin çeşitliliği artırılmalıdır.
—Özellikle tarımsal birliklerin ve kooperatiflerin yaygınlaştırılması için bölgemizdeki Üniversite ve Yüksek Okullarla iş birliği yapılarak, konferans, panel, seminer gibi tarımsal kesimin bilinçlenmesine katkı sağlayacak programlı ve sistematik çalışmalara ağırlık verilmelidir. Birlik ve Kooperatiflerin oluşmasına her türlü destek verilmelidir.
—Bölgemizde üretilmekte olan ürünlerin büyük çoğunluğu herhangi bir işleme tabi tutulmadan çuval, kasa veya dökme olarak piyasalara sunulmaktadır. Ürünlerin işlenerek ve Avrupa standartlarında paketlenerek satışının gerçekleştirilmesini sağlamak gerekmektedir. Bu yöntemin geliştirilmesi ile istihdam, katma değer ve daha geniş pazar olanakları sağlanacağı muhakkaktır.

KÜLTÜR-TURİZM:
—Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve müzesinin geliştirilmesi, müzenin bulunduğu adanın tamamen kültür adası olarak tahsis edilmesi ve müze içinde, yöresel kültürümüz ile ilgili başlıklar altında yeni bölümlerin açılması.
—Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi, Arasta, Lozan Meydanı, Bit Pazarı, Katırcılar Sokağı, Demirciler Çarşısı ile Ekin Pazarı Camii çevresi ve Kasap Hali bir bütün olarak Kültür ve sanat bölgesi olarak değerlendirilmelidir.
—İmam-ı Birgivi’nin daha etkin olarak tanıtımının yapılması ve Birgi de inanç turizmi öne çıkaracak etkinliklerin gerçekleştirilmesi.
—Eski İstasyon bölgesindeki dokuyu oluşturan, Devlet Demir Yollarına ait yapılar, geleneksel özellik taşıyan kahvehaneler ve diğer sosyal faaliyet alanlarının da içinde bulunduğu alanda, tarihi ve kültürel özellikler korunarak cazibe merkezi haline dönüştürülecek şekilde düzenlemeler yapılmalıdır. Bu bölgede bir ulaştırma müzesi, klasik kahvehaneler, park ve bahçe düzenlemeleri, konuk evi, gençlik merkezi gibi oluşumlara yer verilebilir.
—Çevremizdeki kültürel ve doğal alanlar düzenlenerek, turizme açılması çalışmalarının yapılması bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır. Bu bölgelerin tanıtımının ve ulaşımının sağlanması için çalışmalar yapılmalıdır. Bozdağ, Gölcük, Subatan Yaylası, Ovacık Yaylası gibi alanlar ülkemizin doğal güzellikleri arasında önemli yer tutmakta ve bilinmektedir. Bu bölgelerin doğa turizmine etkin bir şekilde kazandırılması için en önemli unsur ulaşımdır. Bu bölgelerimize ulaşım yollarının, ziyarete gelenlerin zaman kaybına meydan verilmeyecek hale dönüştürülmesi gereklidir. Bu amaçla Teleferik gibi sistemler de dahil olmak üzere güvenli yolların yapımı için çalışmalar yapılmalıdır.
—Çoban Dede adıyla bilinen türbe, etrafında çevre düzenlemesi yapılarak tarihi ve kültürel zenginliklerimizden biri olarak ön plana çıkarılmalıdır.
—Ödemiş Geleneksel Sanatlar Derneğinin araştırmalarına göre Ödemiş çevresinde 176 adet tarihi çeşmenin bulunduğu, ancak bunlardan sadece 22 adedinin mevcut olduğu bilinmektedir. Yaşayan Çeşme, Şadırvan, Sebil ve Karlıkların restore edilerek kültürel hayatımıza yeniden kazandırılması yararlı görülmektedir.
—Ödemiş yöresi kültürel varlıkları arasında yer alan geleneksel el sanatlarından iğne oyaları, el işlemeleri, keçe işleri gibi alanların geliştirilmesi, yaşatılması ve tanıtılması için eğitim, katalog, arşivleme, tematik sergi gibi etkinliklerin gerçekleştirilmesine önem verilmelidir.
—İlkkurşun Anıtı ve çevresi yeniden düzenlenmeli yılda bir defa hatırlanan alan olmaktan çıkarılarak halkımızın ve ilçemize gelenlerin uğrak yeri haline dönüştürülmelidir. Bu anıt, Yunan işgali sırasında Ödemişli direnişçiler tarafından atılan ilk kurşun anısına dikilmiş ve kurtuluş savaşımızın başlangıcını sembolize etmektedir. Burada her yıl yapılmakta olan etkinliklerin panayır görüntüsünden çıkarılıp anlamına uygun etkinliklere ağırlık verilmelidir. Anıtın karşısında bulunan eski İlkokul binasının restore edilerek çevre düzenlemesiyle birlikte Ödemiş Yıldız Kent Müzesi ve Arşivinin paralel bir kolu olarak İlkurşun müzesi haline getirilmesi veya bir sosyal tesis olarak düzenlenmesi bu bölgede turistik bir potansiyel ve bir cazibe merkezi oluşturacaktır.
—Birgi beldesinde sürdürülen yenileme çalışmalarının sürdürülerek, henüz gün ışığına çıkarılamamış tarihi ve kültürel yapıların yenileme işlemleri etkin olarak sürdürülmelidir.
Diğer yandan ilçemiz sınırları içinde yer alan ve bölgemiz turizminin canlanmasına katkı sağlayacak Lübbey, Günlüce (Datbey), Yılanlı Kalesi, Türkönü (Nikea Antik Kenti) gibi ören yerlerinin gün ışığına çıkarılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
—İlçemizin Bozdağ, Gölcük, Subatan, Horzum, Birgi ve Bademli bölgelerinde Eko Turizmin gelişmesi için gerekli proje ve eğitim çalışmaları hemen başlatılmalıdır.
—Eski Ödemiş Lise binası, bir an önce aslına uygun hale getirilmelidir. Bu değerli binanın bir an önce tamamlanarak, Ödemişe yakışır bir Eğitim Müzesi olarak değerlendirilmesi düşünülmelidir. Ödemişteki eğitim süreci içinde elde edilen kazanımların, başarıların, okuldan mezun olup ülkemize değerli katkısı olan başarılı insanlarımızın, eğitimde emeği geçmiş değerli yönetici ve öğretmenlerimizin, eğitim süreci içinde kullanılan ve devrini tamamlamış eğitim araçlarının, belge, döküman, fotoğraf ve yayınların sergilenerek tanıtılması, bugünün ve geleceğin gençlerinin süreç içindeki gelişmeler ile ilgili farkındalığını yaratacaktır. Böyle bir müzenin eğitici yanıyla, gelecek kuşakların geçmişi öğrenerek bu gün ellerinde bulunan değere sahip çıkmalarına, daha başarılı olmalarına katkı sağlayacağı muhakkaktır. Diğer yandan eğitimle ilgili yapılacak her türlü akademik ve bilimsel araştırmaların da merkezi olacaktır.
 
SOSYAL HAYAT:
—Halkımızın sosyal yaşamına çeşitlilik sağlayacak kültür ve sanat etkinliklerine daha çok önem verilmelidir. Ödemiş Kültür Merkezi binası içinde bulunan tiyatro salonunun eksiklerinin giderilerek aktif bir şekilde hizmete sokulması, bu tiyatro salonunda İzmir Devlet Tiyatrolarının ve İzmir Senfoni Orkestrasının sergilediği oyun ve konserlerini Ödemiş’te de sergilemelerine bir an önce olanak sağlanmalıdır.
—Yurdun her köşesinde yaşayan Ödemişli bürokratlar, işadamları, yöneticiler ve diğer hemşeriler doğdukları topraklarda bir araya getirilerek bilgi ve tecrübelerinden yararlanılmalı.
—Ödemişin sorunları ve çözüm yolları konusunda bilimsel çalışmalar yapılmalı.
—Kadınlara yönelik Kadın Aktivite Merkezi veya merkezleri hayata geçirilmeli.
—Cadde ve sokaklarda engellilerin yaşamını kolaylaştıracak şekilde daha etkin düzenlemeler yapılmalı.
—Şehit aileleri ve gazilerin ulaşım, su gibi Belediye hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli olarak yararlanmaları sağlanmalı.
—İlçedeki tüm haneler taranarak hasta, engelli ve bakıma muhtaç bireylerle ilgili veri tabanı oluşturularak belediye tarafından takip edilmeli.
—Yaşlılarla ilgili yaşlılar sosyal yaşam merkezi oluşturulmalı.
—Halkımızın boş zamanlarını değerlendireceği Hobi Bahçeleri gibi alanlar düşünülmelidir.
 
İMAR:
—Ödemişte yeni kentleşmenin bulunduğu alanlarla eski kentin bulunduğu alanlar arasında keskin bir ayrışma bulunmaktadır. Bu ayrışma yoksul ve varsıl bölgeler şeklinde kenti ikiye bölmektedir. Eski yapıların yoğun bulunduğu mahallelerde kentsel dönüşüme ağırlık verilmelidir. Bunun gerçekleşmesi için yeni imar alanlarına izin verilmemelidir.
—Kentsel dönüşüm girişimlerinde, Özellikle yoksul halkın yaşadığı bölgelerde, kentsel dönüşümün mekânsal değişimin yanı sıra, kültürel ve sosyal yönüyle de dönüşümü hedeflemesi gereklidir. Dönüşüme öncelikle; kültürel, sosyal ve sağlık tesisleri gibi alanların eksikliklerinin giderilmesi ile başlanmalıdır.
—Belediye Hizmet Binası öngörülen yerde en kısa zamanda yapılmalıdır.
—Kentimiz birinci dereceden deprem bölgesi içinde bulunmaktadır. İlçe genelinde depreme dayanıklılık çalışmaları yapılarak, deprem riski taşıyan yapıların veri tabanı oluşturulmalı, riskli binaların dayanıklılığını artırıcı önlemlerin alınması veya yenilenmesi konusunda kentsel dönüşüm projeleri hazırlanıp, uygulanması için belediye ve ilgili kurumlar her türlü desteği sağlamalıdır.
— Kentimiz için kapsamlı afet yönetim planları hazırlanmalı ve gecikmeksizin uygulama olanakları yaratılmalıdır.
—Oturma ve kullanma ruhsatı alınan binalarda hem bina sağlığına zarar verecek, hem de görüntü kirliliği yaratacak bilinçsiz tadilatlar yapılmaktadır. Bu gibi girişimlerin önlenmesi için yoğun tedbirler alınmalıdır.
—Kentimizin geliştiği coğrafi özellik itibariyle, çok yağış alan zamanlarda kuzey yönünden cadde ve sokaklarda dikey olarak çukur olan bölgelerimize yoğun su akıntıları oluşmakta ve hâlihazırda tesisi edilmiş olan lagarların yoğun su akıntılarını taşıyamaması sonucunda çukur kalan bölgelerimizde göllenmeler olmaktadır. Kuzey güney yönündeki cadde ve sokaklar üzerinde geniş ızgaralar oluşturularak akan suyun yer altına aktarılması ve bu suyu taşıyabilecek kanal geliştirme çalışmalarının yapılması gerekmektedir.
 —Kentlerin kimliği, kentin içinde bulunduğu doğa, kentin fiziksel biçimlenmesi ve
sosyo-kültürel değerlerle oluşur ve gelişir. Fiziki biçimlemenin sonucu olarak kentimizin etkin şekilde kimliğini oluşturacak en önemli öğe, Üç Eylül Parkı, eski Tekel Binaları, Eski Halk Evi Kompleksi, Ulus Meydanı, Saraçoğlu Stadyumu ve Çamlık Parkını içine alan bölgedir. Bu bölgenin bütünüyle ele alınarak kentimize kimlik kazandıracak bir düzenleme yapılmalıdır. 
 
ULAŞIM:
—Güney Çevre yolunun bir an önce gerçekleştirilmesi, ayrıca Kuzey Çevre Yolunun gerçekleştirilmesi için çalışmaların başlatılması aciliyet arz etmektedir.
—Yeni hizmete giren Otogara halkımızın ulaşmasını rahat ve seri olarak sağlayacak önlemler alınarak, şehir içi toplu taşıma araçlarıyla şehrin her bölgesinden aktarmasız olarak ulaşımın sağlanması gereklidir.
—Şehir içi trafiğinin doğru ve düzenli yönetimi için önemli kavşak noktalarında sinyalizasyon, alt ve üst geçit, trafiğin ve halkın yoğun olduğu bölgelerdeki caddeler üzerinde yaya üst geçitlerinin gerçekleştirilmesi, şehir içi trafik işaret ve levhalarının yetersizliğinin önlenmesi gereklidir.
—Şehir merkezinin trafiğini rahatlatmak için tek ve çift yön uygulamalarının ciddi bir planlama ile hemen uygulamaya sokulmalıdır.
 —Toplu taşıma usulünün yaygınlaştırılması, şehir içi trafiğinin yoğunluğunun azaltılmasında önemli bir faktördür. Bu nedenle Hafif Raylı Sistem (Tramvay) gündeme getirilip bu konuda gerekli çalışmalar başlatılmalıdır.
—Kent içinde yoğun Oto Park ihtiyacının giderilmesi için mahallelerde Oto Park alanları üretilmelidir.   
 
SAĞLIK:
—Sağlıklı içme suyunun gelecek yıllarda sorun olmaması için çalışmalar yapılmalı
—Halkın gıda güvencesi ve güvenli gıda tüketimi temel bir haktır. Gerek bu hakkın temini, gerekse bilinçli gıda tüketimi ve üretimi için gıda denetimlerine yönelik politikalar saptanmalı ve uygulanmalıdır.
—Koruyucu sağlık hizmetlerini temel alan, parasız sağlık ve sosyal hizmet uygulamaları hayata geçirilmelidir.
—Yaşlılar için özel programlar geliştirilmeli, sağlıklı yaşlanmanın koşulları yaratılmalı, ihtiyaç sahiplerinin koruma altına alınması sağlanmalıdır.
—Hastalık önleyici sağlık tedbirlerinin en başında, sağlığı bozan etkenlerin başlangıcındayken tespit edilmesi gelir. Bu nedenle Üniversiteler, Sağlık Kuruluşları ve Gönüllü Sağlık Uzmanlarıyla işbirliği yaparak, Göz, Diş, Kanser, Verem gibi alanlarda sağlık taramalarına önem verilmelidir.
—Bölgemizde çok geniş bir alanda sulu tarıma dayalı üretim gerçekleştirilmektedir. Beydağ ve benzeri sulama barajlarının da devreye girmesiyle sulamanın sonucunda daha çok su birikintileri oluşacağı kesindir. Su birikintileri sivrisineklerin üremesine olanak sağlayan ortamlardır. Su birikintilerinin en aza indirilmesi için önlem alınması, bu konuda halkımızın bilinçlendirilmesi gerekir. Ayrıca önlenemeyen su birikinti alanlarının daha sivrisineklerin üremesine meydan vermeden ilaçlanması en doğru mücadele şeklidir. Sivrisinek oluşumu gerçekleştikten sonra şehir içinde ilaçlama yaparak önlem almak hem ekonomik yönden külfet hem de başarılı bir mücadele şekli değildir. Aynı şekilde karasinekle mücadele çalışmaları da üreme alanlarının kontrol altına alınmasıyla sağlanmalıdır. 
 
EĞİTİM:
—Ödemiş’te öğrenim gören öğrenciler için İlk, Orta ve yükseköğrenim yurtları yapılmalı, girişimciler teşvik edilmelidir.
—İlçemizdeki okulların ikili öğretimden kurtarılması için çareler aranmalıdır.
—Zafer Mahallesi gibi nüfusun yoğun olduğu mahallelerde yeni okul imkânları yaratılarak, öğrenci sayısı çok fazla olan okulların nüfusunun düşürülmesi için çaba harcanmalıdır.
—Ödemiş Deneme ve Bilim Merkezi okulların müfredat programlarına paralel olarak çalıştırılmalı her hafta okullarda işlenen konuların laboratuar uygulamaları yapılmalıdır.
 —İlçemizdeki bütün okulların fiziki ihtiyaçlarının karşılanmasına, eğitimin daha sağlıklı ortamlarda gerçekleşmesine destek olunmalıdır.
—Öğrencilerin ve velilerin eğitim süreci içinde ihtiyaç duyduğu rehberlik alanında yetkin kişilerce verilecek konferans, seminer ve panel niteliğindeki çalışmalara destek olunmalıdır.
—Ulusal bayramların daha anlamlı ve görkemli kutlanmasına katkı sağlayacak, gençliğin moral ve motivasyonlarını yüksek tutacak konser, tiyatro ve sportif faaliyetler için yapılan çalışmalara destek olunmalıdır.
—Öğrenci ve gençlerimizin boş zamanlarında sosyal hayatlarını daha verimli yaşamalarını sağlamak amacıyla bir gençlik merkezi oluşturulması ve bu merkezin fiziki imkânlarının yaratılması gereklidir.  
 
ÇEVRE:
—İlçemiz her ne kadar yeşil görünse de bir kişi için ihtiyaç duyulan oksijenin 2-3 yetişkin ağaç tarafından üretildiği varsayılarak, süs bitkileri dışında kent nüfusunun en az 3 katı kadar ağaç bulunduran yeni ağaçlandırma sahaları oluşturulmalıdır.
—Dere ıslah çalışmaları yapılmalı, kentimiz civarındaki dere çevrelerinde yeşil alanlar, yürüyüş ve bisiklet yolları düşünülmelidir.
—Evsel atıkların geri dönüşümünü kolaylaştıracak önlemler alınarak, atıkların ayrışmış olarak toplanması için etkin ve yoğun bir çalışma yapılmalı, halkımızın bu konuda bilinçlenmesini sağlayıcı eğitim ve teşvik çalışmaları yapılmalıdır.
—Vakumlu çöp toplama araçları temin edilerek, süpürme yöntemini en alt düzeye indirip cadde ve sokakların daha seri ve etkin temizliğine önem verilmelidir.
—Yer altı çöp konteynırlarının sayısı artırılmalıdır.
—Park ve bahçelerin bakımına daha çok önem verilmeli, halkımızın bu alanlardan yararlanmasına kolaylık sağlanmalı, çim alanlar oluşturularak, kamelyalar inşa edilmelidir.
— Park ve bahçelerde uygulanan projeler yapay görüntüler yerine doğal görüntüye yönelik olmalı, yer yer tarihi değerlerimizi ve kültürümüzü konu alan heykel, rölyef gibi tematik unsurlara yer verilmelidir.
-Ahrandı Tepesi olarak bilinen bölgede, Antik tiyatro, Çay bahçeleri, Yazlık Sinema, Sosyal Tesislerin yanı sıra, Ahrandı Tepesi ve yakınındaki yamaçların ağaçlandırılarak doğal korulukların, gezinti yollarının oluşturulması sağlanarak daha aktif bir cazibe merkezi haline getirilmesi için yeni projeler geliştirilmelidir.
—125.Yıl Kültür Parkı alanının bitki örtüsü cılız bir yapı arz etmektedir. Bu alan içinde bölgemizde yaşayan her türlü bitkiden birer ikişer örnek yetiştirilerek bölgemizdeki bitkilerin sergilendiği bir botanik bahçesi durumuna getirilmesi eğitsel ve kültürel açıdan daha yararlı olacaktır. Ayrıca, özellikle çocuklarımızın ilgi duyacakları ve onların hayvan sevgisini, doğa bilincini geliştirecek bölgemiz doğasında yaşayan hayvanlardan örneklerin bulunacağı bir hayvanat bahçesi oluşturulmasında yarar olduğu düşünülmelidir.
 
SPOR:
—Daha sağlıklı bir toplum için, bisiklet yolları ve yürüyüş yollarının oluşturulması, alan spor araçlarının daha yaygın hale getirilmesi, uygun alanlarda toplu spor ve kültürfizik etkinlikleri gibi sporu destekleyici çalışmalar yapılması düşünülmelidir.
—Saraçoğlu Stadyumu, İlkkurşun Kapalı Spor Salonu gibi tesislerin revizyondan geçirilerek bu imkânların daha fazla yararlanılabilen alanlar haline getirilmesi, şehrin birkaç yerinde daha Halı Saha, Semt spor sahaları, Kentimizin büyük bir alana yerleştiği düşünülerek batı kesiminde de kapalı bir spor sahası, Basketbol, Voleybol sahalarının kurulması düşünülmelidir.
—Bisiklet ve Motosiklet sporlarının geliştirilmesi için, bisiklet parkurları ve motodrak alanı oluşturulmalıdır. 
—Toplumumuzda spor sözcüğü futbolla özdeşleşmiş bir duruma gelmiştir. Ancak sporun daha birçok alanı içerisine alan bir etkinlik olduğu unutulmamalıdır. Güreş, Atletizm, Koşu, Yüzme gibi alanlarda yetenekli sporcularımızın da öne çıkarılması ve bunların gerek yurt içinde gerekse yurt dışında kentimizi temsil edebilmelerinin önü açılmalı bu konuda zemin oluşturup teşvik çalışmaları yapılmalıdır. 
 
 
 
 
 
Gündemin 6. maddesinde yer alan, “Ödemiş Kent Konseyi Çalışma Yönergesinde değişiklik yapılması” konusu görüşülmüştür.
Karar sayısı 41: Ödemiş Kent Konseyi Çalışma Yönergesinin 7. maddesinin D/ Meclisler ve Çalışma Grupları şıkkında, Meclis Temsilcisi yerine Başkan, Yazman yerine Genel Sekreter unvanlarının kullanılması doğrultusunda değişiklik yapılmasına dair metnin aşağıdaki şekliyle kabulüne oy birliği ile karar verildi.
 
ÖDEMİŞ KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ İÇ TÜZÜK DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ
 
YÜRÜRLÜKTE OLAN MADDE
D)MECLİSLER VE ÇALIŞMA GRUPLARI
Kent Konseyinin amaçlarını gerçekleştirmek için Ödemiş'in gereksinimleri doğrultusunda çalışma gurupları kurulur.
Çalışma grupları, düşüncelerin geliştirildiği, ortak aklın oluşturulduğu, çözüme yönelik eylemlerin ve bunların önceliklerinin belirlendiği bir üretim platformudur. Çalışma grubu üyeleri belirli konu, alan ya da sorunda derinlemesine ve kapsamlı çalışma yapan ekiptir.
DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ
D)MECLİSLER VE ÇALIŞMA GRUPLARI
Kent Konseyinin amaçlarını gerçekleştirmek için Ödemiş'in gereksinimleri doğrultusunda Meclisler ve Çalışma Gurupları kurulur.
Meclis ve Çalışma grupları, düşüncelerin geliştirildiği, ortak aklın oluşturulduğu, çözüme yönelik eylemlerin ve bunların önceliklerinin belirlendiği bir üretim platformudur. Çalışma grubu üyeleri belirli konu, alan ya da sorunda derinlemesine ve kapsamlı çalışma yapan ekiptir.
 
YÜRÜRLÜKTE OLAN MADDE
a- Oluşumu:
1. Çalışma gurupları, Kent Konseyi Yürütme Kurulu tarafından onaylanarak kurulur. Yürütme Kurulunun gerek gördüğü ve toplum yararına olacak herhangi bir konu ile ilgili olarak gönüllülerden çalışma grubu oluşturulur. Herhangi başka bir konu, alan, sorun üzerinde çalışma grubu kurarak çalışma yapmak isteyenlerin yazılı istemi, Yürütme Kurulunda görüşülür. Kabul edilmesi durumunda kurulmasına olanak tanınır.
 
DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ
a- Oluşumu:
1. Meclisler Ödemiş Kent Konseyi, Çalışma gurupları Kent Konseyi Yürütme Kurulu tarafından onaylanarak kurulur.
a-Kent Konseyleri Yönetmeliğinde öngörülen Gençlik ve Kadın Meclisleri dışında, Ödemiş Kent Konseyinin gerek gördüğü ve toplum yararına olacak herhangi bir konu ile ilgili olarak gönüllülerden Meclisler oluşturulur. Herhangi başka bir konu, alan, sorun üzerinde Meclis kurarak çalışma yapmak isteyenlerin yazılı istemi, Genel Kurulda görüşülür. Kabul edilmesi durumunda kurulmasına olanak tanınır.
b-Yürütme Kurulunun gerek gördüğü ve toplum yararına olacak herhangi bir konu ile ilgili olarak gönüllülerden çalışma grubu oluşturulur. Herhangi başka bir konu, alan, sorun üzerinde çalışma grubu kurarak çalışma yapmak isteyenlerin yazılı istemi, Yürütme Kurulunda görüşülür. Kabul edilmesi durumunda kurulmasına olanak tanınır.
 
YÜRÜRLÜKTE OLAN MADDE (Yürürlülüğü devam edecek)
2. Çalışma grupları gönüllü katılım esasıyla Ödemiş ilçe sınırlarında yaşayan herkes tarafından yazılı başvurularının Yürütme Kurulunca karar altına alınması ile en az 3 kişi ile kurulur.
 
YÜRÜRLÜKTE OLAN MADDE
3.  Mevcut çalışma gruplarına katılım serbesttir. Çalışma grup toplantılarına dileyen her kentli, dinleyici olarak katılabilir. Aktif olarak katılmak isteyenler çalışma grubu üyelerinin salt çoğunluk kabul oyuyla, üye seçilerek gruba katılır ve oylamalarda oy hakkı kazanır. Oy hakkının kazanılabilmesi için art arda 3(üç) toplantıya kesintisiz olarak katılmış olmak şartı aranır.
DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ
3.  Mevcut Meclislere ve çalışma gruplarına katılım serbesttir. Meclis ve Çalışma grup toplantılarına dileyen her kentli, dinleyici olarak katılabilir. Aktif olarak katılmak isteyenler Meclis ve Çalışma grubu üyelerinin salt çoğunluk kabul oyuyla, üye seçilerek gruba katılır ve oylamalarda oy hakkı kazanır. Oy hakkının kazanılabilmesi için art arda 3(üç) toplantıya kesintisiz olarak katılmış olmak şartı aranır.
 
YÜRÜRLÜKTE OLAN MADDE
4. Çalışma gruplarına farklı sektör, birikim, disiplin, görüşlerin sinerji oluşturabilmesi için gönüllülerle birlikte Ödemiş Belediyesinin konu ile ilgili birimleri, ilgili konu ile doğrudan veya dolaylı sorumluluğu bulunan çeşitli kamu kuruluşları, meslek odalarının katılımına olanak tanınır.
DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ
4. Meclis ve Çalışma gruplarına farklı sektör, birikim, disiplin, görüşlerin sinerji oluşturabilmesi için gönüllülerle birlikte Ödemiş Belediyesinin konu ile ilgili birimleri, ilgili konu ile doğrudan veya dolaylı sorumluluğu bulunan çeşitli kamu kuruluşları, meslek odalarının katılımına olanak tanınır.
 
YÜRÜRLÜKTE OLAN MADDE
5. Çalışma grupları ilk toplantısında kendi aralarından bir Temsilci ve bir Yazman üye seçer, çalışma konusu ile ilgili yöntemlerini ve programlarını bir ay içinde oluşturarak Yürütme Kuruluna verir.
DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ
5. Meclisler ve Çalışma grupları ilk toplantısında;
a-Meclisler kendi aralarından bir Başkan ve bir Genel Sekreter üye seçer, çalışma konusu ile ilgili yöntemlerini ve programlarını bir ay içinde oluşturarak Yürütme Kuruluna verir.
b-Çalışma Grupları kendi aralarından bir Temsilci ve bir Yazman üye seçer, çalışma konusu ile ilgili yöntemlerini ve programlarını bir ay içinde oluşturarak Yürütme Kuruluna verir.
YÜRÜRLÜKTE OLAN MADDE
6. Temsilci çalışma grubunu temsil eder, toplantıları yönetir. Temsilci olarak Genel Kurul toplantılarına katılır.
DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ
6.Meclis başkanları Meclisi, Temsilciler çalışma grubunu temsil eder, toplantıları yönetir. Temsilci olarak Genel Kurul toplantılarına katılır.
YÜRÜRLÜKTE OLAN MADDE
7. Yazman, toplantı tutanaklarını ve grup üyelerinin devam çizelgelerini tutar.
Toplantı tutanaklarını Ödemiş Kent Konseyi Genel Sekreterliğine verir.
DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ
7.Meclis Genel sekreteri ve Çalışma Grubu Yazmanı, toplantı tutanaklarını ve grup üyelerinin devam çizelgelerini tutar. Toplantı tutanaklarını Ödemiş Kent Konseyi Genel Sekreterliğine verir.