Site İçi Arama

 

ÖDEMİŞ
KENT KONSEYİ GENEL KURUL KARARI

Toplantı Tarihi
28.02.2013
Toplantı Saati
15.30
Toplantı Yeri
Ödemiş Belediyesi Nikah Salonu
Karar No
37-38-39

 
 
 
 
 
 
Gündemin 5. maddesinde yer alan, Üniversite 2. basamak sınavlarının tekrar Ödemiş’te yapılması konusu görüşülmüştür.
Karar sayısı 37: İlçemiz Küçükmenderes Havzasının en büyük ilçesidir. Çevresinde bulunan Kiraz, Beydağ, Tire ve Bayındır İlçelerinin her biri 30’ar km uzaklıktadır.
Üniversite 1. basamak, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) ilçemizde de yapılmaktadır. 24 Mart 2013 tarihinde yapılan YGS ye Kiraz, Beydağ ve Ödemiş Merkezinden …. Öğrenci katılmıştır.
Geçtiğimiz yıllarda Üniversite 2. Basamak Sınavları, bu günkü adıyla (LYS), Ödemiş merkez Tire, Bayındır, Kiraz ve Beydağ ilçelerinin öğrencileri için Ödemiş İlçesinde yapılmaktayken, bu uygulamadan vazgeçilerek, sınavlar İzmir il merkezine alınmıştır. Bu uygulamanın sonucu olarak, Öğrenciler branşlarına göre 2 ila 5 sınav için haftada bir İzmir il merkezine gidip gelmek zorunda bırakılmışlardır.
Öğrencilerin sınavın getirdiği psikolojik baskı altında, 150 km ile 75 km arasında yol kat ederek İzmir il merkezine gitmeleri, barınacak yer temini, maddi zorluklar gibi sıkıntılarla karşı karşıya kalmalarına yol açan bu uygulama başarıyı büyük ölçüde olumsuz yönde etkilemektedir.
2012-2013 öğretim yılı itibariyle Ödemiş, Tire, Bayındır, Kiraz ve Beydağ ilçelerinde Lise son sınıflarda toplam olarak 2700 öğrenci öğrenim görmektedir. Bunlardan takriben 2500 öğrencinin barajı aşarak 2. basamak Üniversite Sınavlarına (LYS) katılması muhtemeldir. Bu sayıya geçmiş yıllardan kalan öğrenciler dahil değildir. Bu öğrencilerin net sayısını tespit etmek güç olsa da Dershanelerden edinilen bilgiye göre geçen yıllardan gelen öğrenciler, bu yılın öğrencilerinin yaklaşık %25-30 una karşılık gelmektedir. Sınava girecek 2500 civarındaki öğrenci sayısına 600-700 civarında öğrencinin eklendiği düşünülürse (LYS) ye girecek öğrenci sayısı 3000’ i aşmaktadır.
3000 öğrenci ve çoğunun beraberinde bulunan velilerinin il merkezinde harcadıkları zaman ve paranın milli ekonomiye getirdiği yükün, öğrencilerin yaşadığı olumsuz psikolojinin başarıya etkilerinin ortadan kaldırılması için, Üniversite 2. Basamak Sınavlarının Ödemiş, Tire, Bayındır, Kiraz ve Beydağ ilçelerini, gerekirse Selçuk ve Torbalı ilçelerini de kapsayacak şekilde Havzanın merkezi durumunda bulunan Ödemiş’te yapılması doğru ve yerinde bir uygulama olacaktır.
Yukarıda belirtilen verilerin, 2. basamak Üniversite Sınavlarının (LYS) Ödemiş Merkezde yapılması hususunda durumun yetkililere iletilmesine ve talep edilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.
 
 
 
Gündemin 6. maddesinde yer alan, “İlçemizde Afet ve Kriz yönetimi, alınması gereken önlemler.” Konusunun görüşüldü.
Karar sayısı 38: İlçemizin coğrafi konum itibariyle 1. dereceden deprem bölgesinde yer alması, geçmişte yaşanan sel felaketlerinin muhtemelen tekrar edebileceği ve olası beklenmedik felaketlerle karşı karşıya gelebileceği şimdiden düşünülerek meydana gelebilecek afet ve krizlerin başarılı bir şekilde yönetilmesi için aşağıda belirtilen tedbirlerin alınmasının gerekli olduğuna karar verilmiştir.
 
“AFET-KRİZ ARAMA VE KURTARMA EKİPLERİ
a-Gönüllülerden oluşan mahalle afet-kriz kurtarma ekiplerinin oluşturulması, oluşan ekiplerin birleştirilerek Ödemiş Arama Kurtarma Ekibi olarak hiyerarşik bir düzen içinde örgütlenmesi sağlanmalıdır.  
b-Oluşturulacak olan ekip için Afet Kriz anında ihtiyaç duyulacak araç, gereç ve ekipmanların da hazır bulundurulduğu bağımsız bir mekân tesis edilmelidir.
c-Kurulması öngörülen afet-kriz arama kurtarma ekibinin belirli sürelerde toplanarak, periyodik olarak durum değerlendirmesi, tatbikat ve eğitim çalışmaları yaptırılmalıdır.
d-Örgütlenme Ödemiş Belediyesinin koordinasyonunda yapılması, örgütlenme konusunda halkın farkında lığı çeşitli etkinliklerle sağlanmalıdır.
 
AFET-KRİZ KONTEYNERLERİ
İlçemizin yerleşim alanı oldukça geniş bir yüzeye yayılmış bulunmaktadır. Herhangi bir afet-kriz anında belirli bir merkezden acil müdahale olanağı çok zayıftır. Bu nedenle belirlenecek en az üç bölgeye tam donanımlı ve kriz merkezine seri olarak taşınma imkanı olan Afet-Kriz Konteynerleri tesis edilmelidir.
          
AFET-KRİZ BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI
a-Deprem, yangın, tabii afet, iç ve dış saldırılar konularında halkımızın bilinçlendirilmesini sağlayacak broşür, kitapçık ve afiş gibi yayınlar çıkarılarak her eve, kurumlara, okullara, toplu hizmet veren bütün kuruluşlara ulaştırılmalıdır.
b-Belirli aralıklarla Afet-Kriz konusunda, konferans, panel ve seminerler düzenlenmelidir.
c-Okullarda Afet-Kriz konusu daha etkin olarak ele alınmalı, yılda bir defa “yangın haftası” etkinliği olarak bırakılmamalıdır.
TOPLANMA ALANLARI VE SIĞINAKLAR
Herhangi bir Afet-Kriz anında halkımızın toplanacağı toplanma alanları ve sığınacağı sığınaklar şehir planlarında işaretlenmektedir. Sığınma ve toplanma alanlarının, halkımızın göreceği şekilde tabela ve yön levhaları asılarak belirlenmelidir. Gerekirse, bu mekânların nasıl kullanılacağı ve işlevi konusunda açıklayıcı tabelalar asılmalıdır.”
 
 
 
Gündemin 7. maddesinde yer alan, Yaşlılar ve Emekliler Sosyal Yaşam Merkezi kurulması konusu görüşmeye açılmıştır.
Karar sayısı 39: Aşağıda belirtilen veriler ve Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Yüksek Okulu akademisyenlerinden oluşan araştırma komisyonunun uyguladığı anketin sonucunda ortaya çıkan sonuçlara hizmet edecek bir “ Yaşlılar Sosyal Yaşam Merkezi “ oluşturulması,
Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Yüksek Okulu akademisyenlerinden Proje yöneticiliğini Prof. Dr. Ayfer Karadakovan’ın yaptığı, Öğrt.Gör. Dr. Aysun Çelebioğlu, Öğrt.Gör. Zuhal Emlek Sert, Öğrt.Gör. Dr. Satı Doğan Bozkurt, Öğrt.Gör. Tülay Sağkal, Öğrt.Gör. Nazmiye Çıray Gündüzoğlu ve Arşt. Gör. Sevcan Topçudan oluşan araştırma komisyonunun uyguladığı anket ve sonuç raporunun Ödemiş Belediyesine gönderilmesi,
            Oluşturulacak “ Yaşlılar Sosyal Yaşam Merkezi “ nin Huzurevi, Yaşlı Barınma Evi ile birlikte koordine edilmesi hususuna oy birliği ile karar verilmiştir.
 
YAŞLI VATANDAŞLARA ÖDEMİŞ BELEDİYESİNCE VERİLEN HİZMETLERLE İLGİLİ TESPİTLER
a-Kendi evinde yaşayan bakıma muhtaç yaşlıların belirlenerek, yaşlının yaşadığı ortamda desteklenmesi ve evde bakım hizmeti verilmesi,
b-Belediye huzurevinde yaşayan yaslıların yaşam koşullarının iyileştirilmesi, rehberlik, danışmanlık, sosyal aktiviteler ve ihtiyacı olanlara ekonomik destek verilmesi,
c-Dışlanmış ve zor durumda kalmış yaşlılar için sığınma ve barınma evi hizmeti,
d-Zorda kalan yaşlılara bireysel yardım ve destek verilmesi,
           
SOSYAL HAYATTA YAŞLILARLA İLGİLİ TESPİTLER
            Sosyal hizmetlerden yararlanmada dezavantajlı grup olan yaşlıların bu hizmetlerden yararlanmalarını artıracak yönetimsel düzenlemeler için nesnel veri sağlamak amacıyla, Ödemiş Kent Konseyi kararı ve Ödemiş Belediyesinin desteği ile Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Yüksek Okulunun gerçekleştirdiği anketten alınan bilgiler. ( Anket uygulaması değişik sosyal gruplardan kesit olarak alınan 350 kişidir.)
a-Nisan 2011 itibariyle Ödemiş ilçe merkezinde 65 yaş ve üzeri nüfus 7190 kişi olup nüfusa oranı %10,059 dur. Bu oran Türkiye ortalamasının ( % 7.2 ) üzerindedir.
b-Ankete katılan, yaşlı bireylerin %50,6 sı kadınlardır.
c-Ankete katılan, yaşlı nüfusun %61,4 ü evli, %38,6 sı bekardır.
d- Ankete katılan, yaşlı nüfusun % 4,3 nün hiçbir sosyal güvencesi yoktur.
e- Ankete katılan, yaşlı nüfusun %76 sında kronik hastalıklar mevcuttur.
f- Ankete katılan, yaşlı nüfusun % 30,1 i sosyal aktiviteleri gerçekleştirmek için desteğe ihtiyaç duynaktadır.
g- Ankete katılan, yaşlı nüfusun %63,3 ü yakınlarından, %17,4 ü Belediyeden sosyal destek almaktadır.
h- Ankete katılan, yaşlı nüfusun %50,6 sı çevre ile ilişkilerde zorluklar yaşamaktadır.
I- Ankete katılan, yaşlı nüfusun 57,6 sı çeşitli hizmetlerin sunulduğu, boş zamanlarını değerlendirebileceği bir sosyal yaşam merkezinin açılmasını istemektedir.