Site İçi Arama

 

ÖDEMİŞ KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ
 
NİKÂHI OLMAYAN ÇİFTLER İÇİN TOPLU NİKÂH VE DÜĞÜN TÖRENİ PROJESİ
 
 
Konu: Nikahı Olmayan Çiftler İçin Toplu Nikah Töreni Ve Düğün Töreni Düzenlenmesi.
 
1) Konunun önemi ve gerekçesi:  
Evrensel olarak evlilik, insan gruplarının yaşantıları boyunca uyguladıkları ve geliştirdikleri sosyal öğelerle yüklü bir kavramdır. Kültürler arası farklılık göstermesi sosyal öğelerin değişik kültürler içinde oluşması ve farklı değer yargılarıyla yüklü olmasıyla açıklanabilir. Toplumlar kimin kiminle kaç eşle ve hangi koşullar altında evlenebileceğine dair bir takım kurallar yaratmışlardır. Çok değişik uygulamalar olmakla beraber evlilik esas itibariyle toplum tarafından onanan kadın ve erkek ya da kadınlar ve erkekler arasında yaratılan bir ilişki türünü karakterize etmektedir. İlişkinin belirli kalıplar içinde gerçekleşmesi de evliliğin sosyal bir kurum olarak ele alınıp incelenmesine olanak vermektedir. Aile birliği sürekliliğini evlilik kurumuyla sağlar. Başka bir deyişle evlenme olgusu aileyi oluşturan toplumsal ilişkileri belirli kalıplar içine yerleştiren bir sözleşmedir...
Türk toplumunda evlilik, örf, adet, gelenek, görenek ve hukuk kurallarına göre kurulan, ana, baba ve çocuklardan oluşan toplumun en temel sosyal kurumudur. Aile olarak nitelendirilen bu sosyal kurum, gelenek, görenek, dil, din ve diğer özelliklerin yaşandığı en küçük temel öğesi olarak toplumumuzun temel taşını oluşturan kutsal bir olgudur.
Çağdaş, demokratik ve laik bir Türk toplumunu hedefleyen başta Mustafa Kemal Atatürk, dönemin hükümetleri ve TBMM, kadınların insan haklarından eşit olarak yararlanması için gerekli düzenlemeleri yapmışlardır. gal_register('gal_66_205922', '1', '1', '0', '0', '0'); Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde gerçekleşen Türk İnkılâplarının en önemlilerinden biri Medeni Kanunun kabul edilmesidir. Medeni kanunun kabul edilmesi ile medeni hukuk alanı laikleşmiştir. Yani medeni hayatımız din temellerinden çıkartılıp, akli temeller üzerine oturtulmuştur. Bu kanun kadınlarla erkeklere eşit haklara sahip olma hükümleri getirerek, kadınlarımızı toplum içinde eşit haklara sahip bireyler durumuna getirmiştir. Evlenme ve boşanmada belirli şartlar getirilmiş, özellikle erkeğin tek taraflı boşamasını kaldırarak boşanmayı hâkimin takdirine bırakmıştır. İmam nikâhı olarak bilinen dini nikâh kabul edilmeyerek, nikah akdi yapma yetkisi belediyelere ve kanunda belirlenen resmi kurumlara verilmiştir.
Gerek sosyal hayatta ve gerekse kadın haklarında devrim yaptığımıza inanıyoruz. Ancak günümüzde eğitsel ve sosyoekonomik bir takım sorunlar nedeniyle sadece dini inanca dayalı sözleşme esasına göre sürdürülen ve yasalar karşısında meşru olmayan evlilikler bulunmaktadır.
Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından, ilçemizde gerek maddi imkânsızlıklar, gerek eğitim noksanlığı ve her ne sebeple olursa olsun resmi nikahı olmadan yaşayan evli çiftlerin resmi nikah kıydırmalarının Türk İnkılap ve Yasalarının gereği olarak vazgeçilemez olduğu düşünülmektedir.
Sonuç:
İlçemizde imkânsızlıklar ve başka nedenlerle nikah yaptıramayan çiftler için toplu nikah ve düğün töreni düzenlenmesi gereklidir.
 
2) Konunun aktörleri:
a) İlgili sorumluları: Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi, Ödemiş Belediyesi.
b) Katkı koyacak unsurlar: Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi
3) Önerilen çözümler:
Yerel Yönetim olarak Ödemiş Belediyesinin kolaylaştırıcı önlemler alarak yapılacak çalışmalara yardımcı olması.
 
4) Yapılacak işler:
a- Afiş, Broşür, Belediye yayın cihazı ve yerel basın aracılığı ile gerekli duyurular yapılmalıdır.
b-Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi çevrede bulunan nikahsız çiftlerin katılımını sağlamak için teşvik ve bilgilendirme çalışmaları yapmalıdır.
c- Yapılacak duyurulardan sonra katılımcıların tespit edileceği ve başvurularının alınacağı bir nokta oluşturulmalıdır.
d-Ödemiş Belediyesi Evlendirme Dairesiyle kolaylaştırıcı tedbirlerin alınması için işbirliği yapılmalıdır.
e-Konunun önemine binaen halkımızın bu etkinliğe katılımını sağlamak amacıyla bir sanatçının davet edilerek coşkulu bir düğün töreni yapılması için çaba gösterilmelidir.
f-Etkinlik, iklim olarak daha uygun bir tarihe gelen Mart 2011 ayı içinde “ Kadınlar Günü “ kutlamaları kapsamında Açık Hava Düğün Salonunda veya duruma göre Saraçoğlu Stadyumunda gerçekleştirilmelidir.
 
5) Bütçe ve kaynaklar :
Ödemiş Belediyesi imkanlarıyla.