Site İçi Arama

 

BASIN BİLDİRGESİ
 
15 NİSAN 2010
TARIM – HAYVANCILIK ÇALIŞMA GRUBU
GENİŞ KATILIMLI HALK TOPLANTISI
 
·                Tarım sektörünün artan genç nüfusun beslenmesi, işgücünün istihdamı, kırsal kesimin refahı ve kalkınması açısından önemli olduğu vurgulandı.
·                Ödemiş’teki tarım işletmelerinin %71’inin küçük ölçekli olduğu (1-19 da) ve mekanizasyonun yaygınlaştırılabilmesi için işletmelerin büyük ölçekli hale getirilmesi gerektiği, vurgulandı.
·                Ödemiş’in Türkiye tarımında önemli bir yere sahip olduğu arazilerin küçük olması, çiftçilerin sözleşmeli tarıma yatkın olması, erkencilik avantajı, ekolojik faktörlerin yılda 2-3 alınabilmesine olanak sağladığı vurgulamıştır. Bu avantajlar iyi değerlendirilirse, Ödemiş tarımı çok daha iyi yerlere ulaşabilir ve ürünleri markalaştırarak ülke ve dünya genelinde ismimizi duyurmak mümkün olabilir.
·                Ödemiş’in toplam tarım arazisinin 351,5 ha olduğu ancak bunun 256,8 ha’ ının sulanan alan olduğu ve bu alanların 150-200m derinlikteki artezyen kuyuları ile sulandığı bunun da üretim maliyetini arttırdı konusuna değinilmiştir.
·                En kısa sürede barajın faaliyete geçmesi ile kanal ve kanaletler yardımıyla suyu daha ekonomik kullanacak sistemlerin yaygınlaştırılması (damla sulama gibi) gerektiği,
·                Üretimde standardizasyon sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılması gerektiği,
·                Kişi başına üretim yeterli olmakla birlikte, birim alandaki verimin artması gerektiği, taze ve işlenmiş üründe dış satımların zorlanması gerektiği vurgulanmıştır.
·                Üretimi talebe göre yapmak gerektiği, nerede hangi toprakta, hangi ürünün yetiştirileceğinin bilinmesi gerektiği, bunun yanında markalaşma ve yüksek kazanç istiyorsak tüketicinin ne istediğini, ne zaman istediğini ve ne kadar istediğini bilerek üretim yapılması gerektiği belirtilmiştir.
·                Tarımsal üretimde ve pazarlamada sorunların tespit edilmesi gerektiği, ürünlerin değerlendirilmesi için gerekli tedbirlerin ve olanakların sağlanması gerektiği ve yöreye alternatif ürünler sunulması gerektiği vurgulandı.
·                Alternatif ürün arayışında sadece çiftçilerin olmadığı, aynı zamanda tarıma yönelik sanayi kuruluşlarının da (meyve-sebze işleyen) bu arayışta olduğu vurgulanmıştır.
·                Alternatifin illa ki bir ürün yerine başka bir ürün yetiştirmek olmadığı, mevcut ürünün kalitesinin arttırılmasının da bir alternatif olduğu söylenmiştir.
·                Ödemiş’te alternatif ürünlerde hazır fide, ice-berg marul, enginar, baby havuç üretimleri yanında, arıcılık, saanen keçisi, süt sığırcılığı ve sanayiye yönelik meyve sebze üretimine ağırlık verilmesi gerektiği,
·                Mesleki kursların düzenlenmesi gerektiği (seracılık, mantar yetiştirme, budama, aşılama, arıcılık, saanen keçisi yetiştiriciliği, vb.) gerekli görülen, talep edilen tarım konularında kursların genişletilmesinin mümkün olduğu ve bu yolla vasıfsız işsizleri kalifiye eleman haline getirileceğine değinilmiştir.
·                Sebze haline ürün girişinde (özellikle karpuzda) ürünlerin olgun olup olmadıklarının kontrol edilmesi gerekmektedir. Zira bu şehir dışına çıktığında Ödemiş’te markalaşmış ürünlerin adına zarar vermektedir.
·                KDV kesintilerinin süs bitkileri yetiştiricilerine olumsuz etkilerinin iyileştirilmesi gerektiği,
·                İyi Tarım Uygulamalarının (İTÜ) yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalar yapılması gerektiği,
·                İlaç, gübre, vb. girdilerin kontrolünün yapılması, yaptırımların uygulanması gerektiği,
·                Bitki pasaportu çalışmasının bir an önce işlevsellik kazanması gerektiği,
·                Ödemiş’te tarım potansiyelinin oldukça geniş olduğu, özellikle 1. ve 2. ürün patates ve silajlık mısır üretiminin yaygın olduğu, hayvancılığın artması ile yem bitkilerinden fiğ ve yonca ekim alanlarının arttığı söylendi.
·                Ödemiş’te patates yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlılara karşı sertifikalı tohum kullanılması gerektiği,
·                Kadastro geçmeyen yerlerde patates üretimi yapabilme şansının oluşturulması (ÇKS desteği alma şansı yaratılması) gerektiği, konularına değinilmiştir.
·                Hayvancılığın giderek yaygınlaştığını ancak teşvik kesintilerinin yüksek olduğuna değinildi.
·                Hayvancılıkta fiyat istikrarsızlığının (yem, hayvan vb) giderilmesi amaçlı çalışmalar yapılması gerektiği,
·                Süt fiyatlarının süt birliğine bağlı üreticiler tarafından belirlenmesi gerektiği,
·                Küçükbaş hayvan birliğinin kurulması,
·                2010 yılı çiğ süt desteklerinin litrede 4 kuruş olduğu belirtildi. Bu destek için tarım il ve ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunulması gerektiği vurgulandı.
·                Keçi sütü üretiminin yaygınlaştırılması, MADO vb. dondurma fabrikaları ile sözleşmeli üretim yapılması gerektiği vurgulandı.
 
Ödemiş Kent Konseyi Tarım – Hayvancılık Çalışma Grubunun yapmayı planladığı çalışmalar;
·                Üretim ve pazarlama konularında panel, seminer ve çiftçi toplantıları düzenlenerek bu konuda çiftçiler bilgilendirilmeye çalışılacaktır (örneğin brokolide tarla günü yapılarak, Ödemiş ve yaylalarında 12 ay boyunca bu sebzenin ticari amaçla üretimine başlanmıştır).
·                Alternatif ürünler (enginar, mantar yetiştiriciliği vb.) konularında çiftçi katılımlı toplantılar düzenleyecektir.
·                Bunun yanında öğrencilerin katılımı ile ağaçlandırma kampanyası düzenlenecektir.
·                Ege Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin katılımı ile Türkiye’de ilk olacak öğrenci tarım paneli düzenlenecektir.
·                İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği mesleki kurslar açılacaktır.
 
 
15 Nisan 2010 tarihinde gerçekleştirilen ‘Tarım – Hayvancılık Çalışma Grubu ilk Geniş Katılımlı Halk Toplantısına’ Ödemiş kent Konseyi başkanımıza, Ödemiş Tarım ilçe Müdürümüze, Ziraat Odası Başkanımıza, bazı üretici birlik ve derneklerinin temsilcileri ve katılım sağlayan tüm çiftçi ve öğrencilerimize katılımlarından dolayı teşekkür ederiz.