Site İçi Arama

 

ÖDEMİŞ KENT KONSEYİ
         ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK ÇALIŞMA GRUBU
KENT YAŞAMI PROJESİ
 
 
1-BROŞÜRLERLE UYARI:
Konu: Hava kirliliğini önlemek için, vatandaşların hangi maddeleri yakması ve yakmaması gerektiğinin açıklanması için broşür hazırlanması.
 
Amaç: Havanın kirlenmesine sebep olan kimyasalların yakılmaması konusunda bilincin, farkındalığının yaratılması, kirliliğinin önlenebilmesi.
 
Yapılacaklar: Tek yaprak broşür hazırlanması, belirli aralıklarla, içerik birbirine yakın olacak şekilde dağıtılarak halkın gündemine taşınması.
Broşürde belirtilecek konular:
            Nelerin yakılabileceği havaya zarar vermez. Neler yakılırsa havada kalıcı kirlilik yaratır?
            Kış girerken, soba yakma teknikleri belirtilebilir.
            Bacaların temizliği konusunda Ödemiş İtfaiyesi numarası belirtilebilir.
            Hava kirliliğine yol açan ev ve mahallerin şikâyet edilebilecek kurum ve numarası yazılabilir. Belediye ve İlçe Sağlık Grup Başkanlığına müracaat edilmesi ve koordineli çalışmalar.
Broşürler, okullar, marketler ve bazı kurumlardaki ilan panoları vasıtası ile dağıtılabilir.
            Ödemiş Belediyesi ile işbirliğine gidilecek hava kirliliği ölçüm aracının getirilerek ölçüm yapılması ve ilçede yerel, görsel basın aracılığı ile de bilgilendirme konulu programlar yapılması, kömür satışı yapılan kömürlerinin denetiminin yapılması.
Emniyet ile işbirliğine gidilerek şehir içinde de eksoz denetimi yapılması.
 
 
 
2- UYARI LEVHALARI
Konu: İlçemizdeki yaya ve araçlı trafiğin düzenli hale getirilmesi. Halkın nerelerde neleri yapmaması gerektiğini belirten levhalarla uyarılması.
Amaç: Uyarısı yapılmayan ve levhası olmayan yerlerde yanlış yapılan işler zaman içinde normal yapılan işler haline gelmektedir. Önlenmesi için yasaklayıcı değil, uyarıcı levhalar konarak halka bu alanların kullanımının başıboşluk içinde olmadığı vurgusu yapılır.
Önerilen Uyarı Levhaları ve tedbirler:
·                    Yaya geçitlerinde öncelik yayadadır,
·                    yaya yollarında bisiklete binilmez, motorlu taşıt kullanılmaz ve motorlu taşıt park edilmez,
·                    Yerlere çöp ve izmarit atılmaz,
·                    Okul çevrelerinde dikkat dağıtıcı gürültü yapılmaz, (korna, düğün konvoyları vb),
·                    Yürüyüş ve spor yapılan alanlarda vücut ısınma hareketlerinden örnek resimler ve bilgilendirici yazılı tabelalar konulması (Çamlık’ta ve Ulus Park’ta bu levhalar yer almalı, trafik ve zabıta tarafından denetlenmesi sağlanmalı.),
·                    Bisiklet, motosiklet yasak levhalarının görünür yerlere asılması,
·                    Çevredeki kuş türleri, hayvan ve bitki türleri hakkında bilgilendirici levhalar vb. asılması.
·                    İlçemizde trafiğin ve güvenliğin sağlanması amacı ile Kaymakamlık, Belediye, Emniyet Müdürlüğü ile koordineli çalışılarak (Gazi caddesi, Hürriyet caddesi, Saraçoğlu caddesi) Mobese Kamera sisteminin konulması ve uygulama ile ilgili uyarı levhalarının asılması,
·                    Pazarcıların ağaçlara naylon ip ve tel bağlamaması önlemek için uyarı levhaları konulması, (önlemek için belediyece demir direkler dikilmelidir).
·                    Cumartesi günleri Çamlık’tan gelen caddede trafik lambalarının altına araç parkının engellenmesi için gerekli denetimlerin yapılması.
Levhaların görünür yerlere ve normal yaşamı engellemeyecek şekilde asılması.( Gerekirse araştırma yapılıp Avrupa’da kullanılan levha örneklerinden yararlanılmalıdır. Ayrıca ilçemizdeki yerel ve görsel basın aracılığı ile de kent yaşamında uyulması gereken kurallar konusunda  bilgilendirici çalışmalara yer verilmelidir.)  
Açıklama: Uyarı Levhaları, zaman içinde çevreye duyarlılığı ve birbirlerini uyararak oto kontrol sistemini geliştirecek, kullanılan alanların sahipsiz olmadığı düşüncesi uyandıracaktır. 
Emniyet Müdürlüğü, Şoförler Odası ve Minibüsçüler Kooperatifi ile işbirliğine gidilerek; şehir içi dolmuş duraklarının yerlerinin trafiğin rahat akışı düşünülerek yeniden belirlenmesi ve şoförlerinin de kesinlikle harici yerlerde durmamaları gibi eğitim amaçlı seminerler verilmesi faydalı olacaktır.
 
 
 
 
 
3- DUYURU STANDLARI
 
Konu: Şehrimizin tarihi, turistik ev doğal zenginliklerini konu alan tanıtıcı yayın, afiş, kitap, broşür ve görüntü materyallerinin tren garı, otobüs garı, belediye girişi, hükümet konağı girişleri, adliye, kütüphane gibi halka açık yerlere yerleştirilmesi.
 Şehrin değişik yerlerine çağdaş bilgilendirme panoları, ve ilan panoları yapılmalıdır
 
Amaç: Halka bilgi akışının diğer bir yönünün yakalanması.
 
Açıklama: İlçemize yapılan faydalı birçok faaliyet, seminer, konser, sunum vb etkinlikler yalnızca belirli işyerlerinin camlarına asılarak duyurulmaya çalışılmaktadır. Bu da yeterli olmamakta hatta kirlilik oluşturmaktadır ( Otobüs durakları, duvarlar,boş dükkan camları gibi.)
 
4- AYRILMIŞ YAYA VE YÜRÜYÜŞ YOLLARI:
 
Konu: Ödemiş’in doğu çıkış yolu (Beydağ-Birgi), Kuzey Çıkış Yolu (Gölcük-Yaylakent) istikametlerinde yayaların ve bisikletlilerin kullanabileceği, yeni yollar düzenleninceye kadar, yolda ayrılmış bölüm çizilmesi.
 
Amaç: Buraları kullanan bisikletliye ve yürüyüş yapan kişilere ayrıcalık verildiği bilinci gelişecek, zorunlu kullananlar için hizmet olmuş olacaktır. Bu alanlardaki yaya ve araçlı trafiğin daha güvenli hale gelmesi sağlanmış olacaktır. Bu da Ödemiş Belediyesi, Birgi Belediyesi ve Gölcük Belediyeleri ile işbirliğine gidilerek sağlanabilecektir. Hatta Ödemiş Belediyesinden yeşil alanları ilçe insanımızın piknik yapabilmesi amaçlı Mesire Alanları yapılması için çalışmaların beraberce başlatılması ilçemiz için bir gerekliliktir.
 
Açıklama: Bu bölgelerde yürüyüş yolu ve ayrılmış bisiklet yolları zaruri ihtiyaç haline gelmiş, mesire alanlarının olması ise hem çevrede piknik sonrası oluşan zararın ve görüntü kirliliğinin önlenmesi hem de ilçemize, insanlara yakışan, bir piknik ortamı kazandırmak açısından önem teşkil etmektedir.   
5- KALDIRIM İŞGALLERİNİN ÖNLENMESİ VE ÇEVRE TEMİZLİĞİNİN SAĞLANMASI
Konu: Kaldırım İşgallerinin önlenmesi amacı doğrultusunda kaldırımların yayalara bırakılması
Ödemiş’te kaldırımlar esnafın, binek otoların ve diğer satıcıların işgali altındadır, yayalar kendilerine ayrılmış kaldırımda yürümekte zorluk çekmektedirler. Zorunlu olarak araç trafiğine ait yolda yürümeleri çeşitli kazalara neden olmakta ve risk taşımaktadır. Bu kanunlara aykırılığı gidermek için de Emniyet (trafik) ve belediye (zabıta) işbirliğine gidilmesi gerekmektedir.
İlk önce yasağı çiğneyenlere uyarılar yapılarak ve daha sonra halkın duyarlılığı sağlanarak (şikâyetlerini bildirecekleri telefon numaraları halkın rahatlıkla görebileceği yerlere asılabilir) şikayetler doğrultusunda kanunun öngördüğü uygulamaların yerine getirilmesi kaldırım İşgallerinin önlenmesi konusunun çözümüne yardımcı olacaktır.
Yaya kaldırımlarına sigara izmariti atılmasıyla ilgili olarak da, kapalı alanlara getirilen sigara yasağından sonra özellikle Gazi Caddesinde banka önlerinde beklerken içilen sigaraların izmaritlerinin yerlere atılmasını önlemek amacıyla o caddedeki kahvecilere, bankalara ait küllüklerin yaptırılması, uygun – görünür yerlere de yerlere izmarit atılmamasını sağlayıcı levha, resim ve panoların yaptırılıp, asılması gerekmektedir. Bunun denetimi de Belediye Zabıta ekipleriyle yapılabilir.
Amaç: Kaldırımların tamamen yayalara açık kalması ve kaldırımlardaki sigara izmariti kirliliğini önlemek.
            Açıklama: Bu konuda tüm Sivil Toplum Kuruluşlarının, Kamu Kurumlarının ve halkın duyarlı olması sağlanmalıdır. Yerel basında halkın şikayetlerini bildirebilecekleri telefon numaraları yayınlanarak ve şehrin görünecek yerlerine de bu konuda ilan ve levhalar asılarak halk duyarlılığı sağlanabilir.
 
6- GIDA MADDELERİNİN DENETİMİ
            Konu: Denetimsiz gıda maddelerinin sakıncaları toplum sağlığını tehdit eder boyuttadır. Pideci, börekçi, kokoreççi, ekmek, gevrek, vb. hijyen kurallarına uyulmadan imal edilen ve satışa sunulan gıda maddeleri kentin önemli cadde ve meydanlarında yer almakta ve başta çocuklarımız olmak üzere sağlıksız beslenmenin nedenlerinden birini oluşturmaktadırlar.
            Amaç: Bu önemli konunun kentin gündemine alınarak çözülmesi, ilçemiz insanının gıda güvenliğinin sağlanması, sağlığımızın korunması ve görüntü kirliliğinden kurtarılarak gelişmiş, modern, ilçemize yakışır çevrenin yaratılmasıdır.
            Açıklama: Halkın sağlığı ile oynamanın hiçbir kurum tarafından kabul edilemez olduğu içinde Kanunlarda belirlendiği şekilden olması gerekmektedir. Bunu sağlamak için başta Ödemiş Belediyesi ve İlçe Tarım Müdürlüğü (Gıda Maddeleri Odasından bilgi alınarak) yerinde incelemelerle, gerekli koordineli çalışmalarla gerekenin yapılaması gerekmektedir. El arabalarında yiyecek maddeleri satan kişilerin de yaka kartlı, kayıtlı, denetlenebilir hale getirilerek, sağlık karneli olması ve kesinlikle de satış yapılan araçların hijyenik olup olmamasının kontrolü gerekmektedir.  Yaka kartlı tanımlı insanların zaten Gıda Maddeleri Odasınca yılda iki kez hiçbir ücret talep etmeksizin sağlık kontrolleri yapılmaktadır. Diğer kurumlarla da bunların denetimleri yapılarak kontrollü hale gelmelerinin sağlanması gerekmektedir. Bu kanunları uygulamak ilçe halkının sağlığı için ilçedeki ilgili kurumların asli görevlerindendir. Seyyar satıcılığı önlemekle hem kayıt dışılığı önlemiş olacağız hem de ülke ekonomisine de katkı yerel ve genel düzeyde katkı sağlamış olacağız.