Site İçi Arama

ÖDEMİŞ KENT KONSEYİ KÜLTÜR – SANAT ÇALIŞMA GRUBU

ÖDEMİŞ TANITMA BÜROSU PROJESİ


Konu: Ödemiş ve çevresinin doğal, tarihi güzellik ve zenginliklerini tanıtma amaçlı bir mekan oluşturulması.

1)Konunun önemi ve gerekçesi:
Gün geçtikçe gelişmekte olan ülke turizmi içerisinde Ödemiş ve çevresinin doğası, kültürel ve tarihi zenginlikleri ile Bölge içinde önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğu yadsınamaz.
Ülkemizde son yıllarda turizm sektöründe yatırımlar dünya standartlarına ulaşmış bulunmaktadır. Ancak turizm sektörünün ilerlemesinde en önemli darboğaz ülkemiz içinde ve ülke içinde "tanıtma ve pazarlama" da yeterince ilerlemenin bulunduğu söylenemez. Bu durum ilçemizde de geçerli bir durum olarak ortada durmaktadır.
Ödemiş ve çevresinin doğası, kültürel ve tarihi zenginliklerinin tanıtımının, planlı ve kontrollü bir şekilde yapılabilmesi durumunda, gerek Ödemiş’in ülkemiz içinde ve dışında tanıtımı gerekse bölgesel turizm sektörün verimliliğinin artırılması yönünde kuşkusuz etkili fayda sağlayacaktır. Mevcut hali ile söz konusu tanıtım çalışmaları, küçük parçalar halinde ve dağılmış vaziyette yürütülmektedir, "bölgesel tanıtım" kavramından uzak, sürekliliği ve etkinliği düşük durumdadır.
Ödemiş ve çevresinin de doğal, tarihi güzellik ve zenginliklerinin tanıtımında yeterli düzeyde olamadığımız su götürmez bir gerçektir. Ancak Ülkemizde, doğal, kültürel ve tarihi zenginliklerini tanıtma ve kentin yararına çevirme amaçlı çalışmaları başarıyla sürdüren örnekleri de göstermek için büyük gayret göstermeye gerek yoktur.
Ödemiş’in doğal, kültürel ve tarihi zenginliklerinin merak edilir bir şekilde ilgi odağı olması, bir marka olarak tanınması ve bunu kent yararına çevirmek için bir dizi önlemin alınması gerekir.
Bu konudaki tespitlerden örnek vermek gerekirse;
a- Uzak ya da yakın çevredeki insanlara Ödemiş’i anlatmak, tanıtmak bir yana, Ödemiş’li hemşerilerimize bile Ödemiş tanıtılamamış; Ödemişlilik kültürü ve bilinci verilememiştir. Ödemişli hemşerilerimizin büyük çoğunluğu Bademli kasabamızdaki “Süslü Cami’den (Kılcı Camisi) bile habersizdir. Ödemişliler içinde Günlüce Köyü’ndeki tarihi kalıntıları gezen, bilen insan sayısı yok denecek kadar azdır,
b- Ödemiş’e gelen bir kişinin ödemiş üzerine bilgilenebileceği bir kurum, edinebileceği bir gezi rehberi, broşür, CD, tanıtım filminin varlığı bilinmemekte veya yetersizdir. Ciddi boyutta böylesi materyaller hazırlanmamıştır.
2) Konunun aktörleri:
a- İlgili sorumluları: Ödemiş Belediyesi,
b- Katkı koyacak unsurlar: Ödemiş Kent Konseyi Kültür – Sanat Çalışma Grubu, Ödemiş Müzesi.
3) Önerilen çözümler:
Bu durumu ortadan kaldırmak için çalışma grubumuzun da desteğiyle,
a- “Ödemiş Tanıtma Komisyonu” oluşturulmalı,
b- Şehir merkezinde bir yerde (bunun için en uygun yerin, belediyenin zemin katında bir bölüm olacağının düşünüyoruz) “Tanıtma Bürosu” oluşturulmalı; trekking yolları, gezi rehberi, CD, broşür ve benzeri ürünler ziyaretçilere dağıtılmalıdır.
c- Kültürel Tanıtım ve Turizm birimi oluşturulmalıdır.